W brodawkach smakowych

Istnieją cztery podstawowe wrażenia smakowe, to jest: słodki, gorzki, kwaśny i słony, niekiedy dołącza się do nich smak alkaliczny i metaliczny, przeważnie jednak za zasadnicze uważa się cztery pierwsze. Wszystkie smaki stanowią kombinację tych czterech typów lub też kombinację czterech zmieszane z bodźcami z różnych zwykłych zakończeń nerwowych w jamie ustnej. Curry (ostra przyprawa korzenna) ma smak, ale oprócz tego powoduje wrażenie pieczenia na normalnych zakończeniach nerwowych gdyby ją umieścić gdzie indziej, na przykład we wrażliwej okolicy dookoła oka, powodowałaby takie samo pieczenie, ale nie byłoby wrażenia smakowego.

W brodawkach smakowych znajdują się cztery typy zakończeń odbiorczych nerwowych, brodawki zaś są rozmieszczone z przodu, z tyłu i na bocznych częściach górnej powierzchni języka. Smak słodki i słony odczuwa się głównie w okolicy końca języka, .kwaśny na bokach, a gorzki w tylnej części języka. Środek języka prawie nie ma możności wyczuwania smaków. Nie wszystkie brodawki smakowe znajdują się na języku: niektóre zlokalizowane są na podniebieniu, w gardzieli i na migdałkach podnie- biennych. Smak wyczuwalny jest dopiero po rozpuszczeniu danej substancji i bez obecności śliny rozpuszczającej substancje stałe, nie mają one żadnego smaku.

Leave a Reply