Tłuszcze

Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany, są kombinacjami prostszych jednostek, są nimi glicerol (lub gliceryna) i kwasy tłuszczowe, jak kwas stearynowy, palmitynowy i oleinowy. Podobnie jak węglowodany, tłuszcze utworzone są z węgla, wodoru i tlenu, ale w innych proporcjach – zawierają niewiele tlenu. Typowy węglowodan ma jednakowe ilości węgla i tlenu i dwa razy więcej wodoru, typowy tłuszcz ma dwa razy więcej wodoru niż węgla, gdyż utworzony jest głównie z grup CH2, a na końcu każdej cząsteczki zaledwie jeden lub dwa atomy tlenu. Drugą zasadniczą różnicą pomiędzy tłuszczami a węglowodanami i białkami jest łatwość odkładania się zapasów tłuszczów. Możliwości magazynowania białek i węglowodanów w organizmie są bardzo ograniczone w odróżnieniu od skłonności odkładania się zapasów tłuszczów, dokuczających wielu ludziom. Tłuszcz łatwiej jest magazynować i nie zmienia tego fakt, że masło (tłuszcz) może jełczeć, podczas gdy miód (węglowodan) i mięso suszone (białko) są trwalsze. Tłuszcz lepiej nadaje się do magazynowania i ma dwukrotnie większą wartość cieplną niż ta sama ilość białek lub węglowodanów.

Tych bardzo ważnych i bardzo sprawnych enzymów pokarmowych, tak skutecznie oddziałujących na najróżniejsze pokarmy, spożywane przez przeciętnego człowieka, jest mnóstwo, one same i ich produkty mają przeważnie długie nazwy, niemniej trzeba choćby w skrócie wspomnieć o enzymach mających decydujące znaczenie. W nawiasach wymienione są produkty, do których doprowadza ich działanie.

Enzymy z gruczołów ślinowych działają najlepiej w środowisku obojętnym, z żołądka najlepiej w środowisku kwaśnym, z gruczołów jelitowych najlepiej w obojętnym lub zasadowym (ewentualnie w słabo kwaśnym – co do tego istnieje spór). Kwa- sota soku żołądkowego jest częściowo neutralizowana przez wydzielany w jelicie dwuwęglan sodu, ten sam związek chemiczny, który wiele ludzi z takim zapałem wlewa sobie do żołądka.

Leave a Reply