Tłuszcz ludzki

Tłuszcz ludzki odróżnia się od wołowego i innych tłuszczów zwierzęcych bardzo niską temperaturą topnienia: punkt topnienia wynosi 17°C, a więc odpowiada temperaturze pokojowej, jest znacznie niższy od temperatury ciała – zaś tłuszcz wołowy topi się przy 49,5°C. Wiele tłuszczów płynnych w normalnych temperaturach nazywa się olejami, choć nie ma różnicy między nimi a pozostałymi tłuszczami oliwa z oliwek jest dokładnie tłuszczem z oliwek. Tłuszcze mają niski ciężar właściwy, toteż ludzie otyli łatwiej utrzymują się na wodzie niż szczupli. Jest to jedną z korzyści starzenia się, okresu większego otłuszczenia, ponieważ odpowiednio do wzrostu ilości tłuszczu spada ciężar właściwy człowieka.

Nawet starzy szczupli ludzie mają więcej tłuszczu niż za młodu i dlatego łatwiej utrzymują się na powierzchni bez wykonywania ruchów pływackich.

Zapotrzebowanie na tłuszcz jest bardzo trudne do określenia, potrzeby ukryte są głównie w przemianach organicznych zachodzących w ciele. Bardzo łatwo mówić o białkach, tłuszczach i węglowodanach, jak gdyby były od siebie całkowicie oddzielone, ale do pewnego stopnia mogą one z siebie nawzajem powstawać. Ziemniaki mają tylko 0,1% tłuszczu, a przecież na pewno są tuczące, gdyż dużą część zawartych w nim węglowodanów organizm zamienia na tłuszcz. Podobnie, tłuszcz może być częściowo zamieniony na węglowodan, a wiele białek na cukier. Jednakże choć węglowodan i tłuszcz mogą zbliżyć się chemicznie do protein, to podstawowe, omówione wyżej aminokwasy są niezbędne dla wytworzenia nowych białek i samoczynna konwersja tłuszczów i węglowodanów nie jest możliwa.

Leave a Reply