Skąd brać białka?

Skąd brać białka? Wszystkie mięsa – ryb, ptaków czy ssaków są bogate w proteiny. Mleko krowie może mieć 2 razy więcej protein niż ludzkie, zaś mleko w proszku lub kondensowane ma ich jeszcze więcej. Dużo białka zawierają sery. Nieco protein zawierają zboża, około 5 do 10% wagi, przy czym ryż i żyto są pod tym względem gorsze od pszenicy i kukurydzy. W cukrach nie ma białek, za to są w orzechach, fasolach, soczewicy i wszystkich podobnych, twardych botanicznych produktach końcowych. W owocach jest zaledwie około 1%, większość wagi owoców stanowi woda, to samo odnosi się do warzyw, choć ze względu na nieco mniejszą zawartość w nich wody procent białka jest nieco wyższy.

Skąd wziąć więcej białka? Na świecie jest go za mało i ten brak jest najważniejszą przyczyną niedożywienia. Kwashiorkor (co w południowej Afryce oznacza „chorobę dziecka, gdy urodzi się drugie”) polega na niedoborze białka i zwykle występuje po okresie karmienia piersią. Nawet obecnie przy tak szerokim zastosowaniu chemii w przemyśle żywnościowym nie wytwarza się syntetycznie białka w charakterze pokarmu, a konserwatyzm ludzki przeważnie unicestwia wysiłki, mające na celu skrócenie tradycyjnej procedury gastronomicznej. „Straszna jest siła przyzwyczajenia milionów ludzi” mówił Lenin. N. W. Pirie z Rothamsted Experimental Station (Stacja doświadczalna w Rothamsted) przedstawia coraz to nowe projekty zwiększenia zapasów białek. Jego „krowy mechaniczne” wydobywały proteiny z liści, z trawy, z odpadów zbożowych, mimo to ludzie nadal cierpią na niedobory. Kraje bogatsze, mające dość protein do jedzenia, wykazują więcej tolerancji wobec nowych pokarmów niż kraje uboższe, bardziej potrzebujące dodatkowych – i nowych – pokarmów.

Większość tradycyjnych metod produkcji białka jest połączona z marnotrawstwem i trwa długo. W ciągu 24 godzin półtonowy wół wytwarza pół kilograma protein w ciągu 24 godzin pół tony drożdży wytwarza 50 ton białka. Ciekawe, jak długo ludzkość stać będzie na to, aby być półmięsożerną byłoby o wiele oszczędniej, gdybyśmy białka, które stoi do naszej dyspozycji, nie przeprowadzali przed spożyciem przez takie stworzenia, jak krowa, owca czy Świnia.

Leave a Reply