Rzeczywiste potrzeby

Można pozwolić sobie na trzy uogólnienia. Po pierwsze, naukowe oceny zapotrzebowania kalorycznego człowieka w ciągu ostatnich dziesięcioleci ulegają obniżeniu, nasze potrzeby były dawniej obliczane zbyt wysoko. Po drugie, światowa produkcja żywności z pewnością nie dotrzymuje kroku wzrostowi populacji świata. Po trzecie, wiele ludzi będzie na pewno nadal powtarzać, że dwie trzecie ludności świata cierpi na głód lub niedożywienie.

Niezależnie od rzeczywistej liczby ludzi, którzy chętnie zjadaliby więcej, dość duży odłam ludności stale stara się jeść mnifej. Pełno jest różnych diet i każdy przepis, nawet najbardziej śmieszny, znajduje lojalnych zwolenników orzechy w nocy, wykluczenie tłuszczów, jeść sucharki, nie jeść sucharków. W r. 1965 sprzedano w Stanach Zjednoczonych lekarstw odchudzających za sumę 60 000 000 dolarów, czyli 2 razy więcej niż w r. 1960, gwarantowanych pokarmów niekalorycznych sprzedano w r. 1965 za 300 000 000 dolarów, a więc za kwotę pięciokrotnie wyższą niż w r. 1960, niskokaloryczne napoje bezalkoholowe rozpowszechniają się jeszcze szybciej. Dziwaczne wydaje się poszukiwanie przez część ludzkości pakietów z żywnością zaopatrzonych w dumne stwierdzenia ich znikomej zawartości kalorii i bezsensowności odżywczej, podczas gdy tak wielu umiera z braku ka-lorii, ale przynajmniej dobrze odżywiające się narody starają się ograniczyć apetyty. Roczne spożycie Wszystkich rodzajów żyw- ności na głowę ludności w Stanach Zjednoczonych spadło od r. 1909, kiedy zaczęto obliczać tego rodzaju dane, o 88 kg.

Rzeczywiste potrzeby. Pożywienie potrzebne jest każdemu żyjącemu stworzeniu w dwu celach: musi dostarczyć surowców dla budowy lub wymiany tkanek i musi stanowić paliwo dla zaopatrzenia ciała w energię. Mówiąc ogólnie, pierwszy cel wymaga pobrania niewielkiej ilości substancji podstawowych, a drugi wystarczającej ilości kalorii. Można zjeść więcej kalorii niż potrzeba i mimo to umrzeć z powodu braku jakiejś niezbędnej substancji tak samo dieta złożona ze wszystkich niezbędnych składników pożywienia może doprowadzić do śmierci z niedoborów ilościowych i niedoboru kalorii koniecznych do utrzymania życia.

One Response to “Rzeczywiste potrzeby”

Leave a Reply