Inny problem przedstawiają białka

Inny problem przedstawiają białka. Muszą one być obecne w diecie i przyswajane, jednak w normalnych warunkach organizm nie znosi obcych protein i mobilizuje swe siły odpornościowe przeciw ich napływowi przez wytwarzanie przeciwciał wiążących antygeny. Mimo to obce białka przyjęte w obręb jelita mogą przeważnie być wchłaniane, przekształcane i wykorzystywane bez żadnych trudności.

I dalej – czym są głód i pragnienie? Przeważnie jemy tyle, ile potrzebujemy do utrzymania mniej więcej stałej wagi. Pijąc, nie myślimy zbyt wiele o zapotrzebowaniu na płyny, mimo to nie doprowadzamy do wysuszenia własnego ciała. Po prostu mówimy „dość”, nie zastanawiając się ani chwilę nad niezwykle precyzyjnym sposobem zaspokajania różnych naszych potrzeb.

Jeszcze jedną zagadką, niepokojącą w większym stopniu chemika, niż zwykłego konsumenta, jest fakt szybkiego i precyzyjnego dokonywania przez ciało dużych ilości reakcji chemicznych, na które trzeba by znacznie więcej czasu, gdyby je wykonać w laboratorium przy tej samej temperaturze i ciśnieniu. Kto kiedykolwiek miał do czynienia z probówką lub patelnią, wie, że reakcje przebiegają szybciej w wyższej temperaturze, a przecież ciało ludzkie rozkłada drobiny, spala je za pomocą tlenu i buduje nowe w skromnej temperaturze 36,7°C. Jest to ciepłota niższa niż w łaźni i przy tak niskiej temperaturze reakcje chemiczne tak w kuchni, jak i w laboratorium zachodziłyby niezmiernie powoli. Sprawność ciała zwiększają w pewnej mierze duże ilości enzymów, tych naturalnych katalizatorów wspomagających i przyspieszających reakcje biochemiczne i nie ulegających zużyciu w czasie spełniania swej funkcji. Wyosobnienie enzymu katalitycznego nie jest proste, wyjaśnienie, w jaki sposób spełnia on swą godną podziwu rolę rozpoczynania i przyspieszania danej reakcji bez chemicznego wiązania się, jest sprawą znacznie trudniejszą.

Leave a Reply