Całkowita ilość węglowodanów w ciele człowieka

Brytyjczycy jedzą węglowodany, tłuszcze i białka mniej więcej w proporcjach 4 : 1 : 1, co, biorąc pod uwagę dwukrotnie wyższą wartość energetyczną tłuszczu niż białka, czy węglowodanu, oznacza, że 55% brytyjskiej energii pochodzi z węglowodanów. Z powodu znacznie niższej ceny węglowodanów w porównaniu z tłuszczami i białkami wiele innych społeczeństw zjada proporcjonalnie jeszcze więcej cukrów i skrobi. Przeważnie zaleca się, aby węglowodany nie stanowiły więcej niż 66% zaopatrzenia energetycznego człowieka, lecz często dzieje się inaczej.

Całkowita ilość węglowodanów w ciele człowieka ważącego 70,7 kg wynosi około 400 g, z czego około dwie trzecie znajduje się w mięśniach. Organizm stale zużywa węglowodany, ale może je gromadzić tylko w ograniczonych ilościach. W 13 godzin po ostatnim uzupełnieniu zostają zużyte wszystkie dostępne zapasy, nawet przy pracy siedzącej, i niedobór musi być wyrównany z zapasów tłuszczu. Metodą wykorzystania różnych typów spożytych węglowodanów jest usiłowanie przekształcenia ich wszystkich w glukozę. Skrobie nie mogą być wchłonięte przez krew, muszą zostać poddane działaniu enzymów amylazy i maltazy, które rozkładają je na glukozę. Sacharoza trzciny lub buraków cukrowych zamieniana jest przez sacharazę w glukozę i fruktozę, zaś fruktozę na glukozę zamieniają komórki wątrobowe i inne. Laktoza z mleka rozszczepiana jest przez laktazę na glukozę i ga- laktozę, lecz wątroba wkrótce przemienia galaktozę w glukozę. Stanowisko organizmu wobec węglowodanów jest uparte i niezmienne – końcowym rezultatem jest zawsze glukoza.

Leave a Reply